Vágólap
Vágólap és vágódeszka ugyanarra a termékre utal, mégis különböző termékről van szó. A vágólap műanyagból, míg a vágódeszka fából készül.
A vágólap egy alapvető és nélkülözhetetlen eszköz a konyhában, amelyet az ételek vágására, szeletelésére és előkészítésére használnak. Általában egy lapos, sík felületű tárgy, amely lehet fa vagy műanyag.
Anyagok: A vágólapokat különböző anyagokból készítik, és mindegyiknek megvannak a saját előnyei és hátrányai. A fa vágólapok hagyományosak és esztétikusak, könnyen elrepednek, deformálódnak és hajlamosak lehetnek a penész és a baktériumok felhalmozódására, nehezen tísztitható. A műanyag vágólapok könnyen tisztíthatóak és ellenállnak a penésznek, nem vetemedik és nem reped el.
HACCP szerint általánosan elfogadott színkódok.
- Piros – Nyers hús
- Sárga – Főtt hús
- Kék – Halfélék
- Barna – Földesáru
- Zöld – Zöldségfélék
- Fehér – Napiáru, tejtermék
Vágólap előnyei:
- HACCP színkódos kivitelben kapható
- Könnyen tisztítható
- Nem vetemedik
- Nem reped
Vágódeszka előnye:
- Természetes anyagból készül
Vágódeszka hátrányai:
- Mosogatógépben nem tisztítható
- A felületén keletkezett repedések miatt nehezen tisztítható
- HACCP színkód előíráshoz nem alkalmazható
- Vetemedhet és így billeghet használat során
- Elrepedhet