Kérdése van? Hívjon minket! (52) 218-883
Mérete: 35x21 cmVastagsága 30 mikronFogyasztói ár 17 694 Ft.-/csomag (fogyasztói egységár 17,694 Ft.-/db)
A közétkeztetési feladatokat ellátó intézmények számára nem idegen az a néhány évvel ezelőtt bevezetett rendelet, amely szerint a napi 29 adagnyi mennyiség felett előállított ételekből minimum 100 grammnyi mintát 72 óráig megfelelő hőmérsékletű hűtőtérben kell megőrizni.Ehhez segítségül hívhatunk tárolóedényt vagy egyéb csomagolást, a lényeg, hogy eleget tegyen a mikrobiológiai és kémiai kritériumoknak – vagyis a tárolás alatt védje az ételmintát a szennyeződésektől. Az edényeknél praktikusabb választás lehet a tasak, mert a hűtőben nem foglal feleslegesen helyet.A használatánál arra kell figyelni, hogy megfelelően le legyen zárva, illetve gondoskodni kell a jelölésről (legyen rajta a megnevezés, a mintavevő személy neve és a mintavétel pontos időpontja). Az ételminta tasak mellett szól az is, hogy ezzel a megoldással a terméket sterilen, csíramentesen lehet tárolni, a művelet gyorsan – néhány másodperc alatt – kivitelezhető, illetve szilárd és folyékony halmazállapotú minta tárolására egyaránt alkalmas.Mindezeken túl meg kell említenünk a költséghatékonysági szempontokat, illetve azt, hogy ez az alternatíva biztonságosabb, mint az üveg, hiszen nem kell tartanunk az esetleges töréstől, és a sterilizálásra sem kell külön gondot fordítanunk.
Ételminta eltételére vonatkozó előírások
1. Közétkeztetésben, valamint rendezvényi étkeztetés során napi 29 adag fölött valamennyi ételféleségből külön legalább 100 gramm ételmintát, a 3. pont szerinti tárolóedénybe csomagolva, 72 órán át 0 és +5 °C közötti hőmérsékletű hűtőtérben meg kell őrizni.
2. Az ételmintát a tálalás vagy étkeztetés végén kell tárolóedénybe vagy csomagolásba helyezni.
3. Ételmintához olyan tiszta, mikrobiológiai és kémiai szempontból megfelelő tárolóedény vagy csomagolás használható, amely nem okozhatja az ételminta szennyeződését, és a tárolás során biztosítja az ételminta szennyeződéstől való védelmét.
4. A tárolóedényt vagy a csomagolást úgy kell lezárni és jelölni, hogy annak tartalma a zárás és a csomagolás látható megsértése nélkül ne legyen manipulálható.
5. Az ételminta jelölése tartalmazza az étel megnevezését, a mintavevő személy nevét és a mintavétel időpontját óra, perc pontossággal.
6. A főzőkonyhával azonos telephelyen belüli tálalókonyhán nem szükséges külön ételmintát eltenni.
7. Más élelmiszer-vállalkozótól, illetve telephelyről származó, a végső fogyasztónak eredeti csomagolásban kiadott termékek ételmintája a termék nevének, előállítójának vagy forgalmazójának, és a minőség-megőrzési vagy fogyaszthatósági ideje lejárati napjának és – amennyiben van – tételazonosító jelölésének rögzítésével helyettesíthető.
8. Tilos az ételmintán bármilyen utólagos kezelést végezni, amely a mikrobaszámot vagy a minta összetételét megváltoztathatja.
Miért van erre a termékre szüksége?
Ételminta tasak használatának előnyei